ZBOGOM, GENE WILDER

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Redkokaj se me dotakne tako kot smrt igralca, ki mi je bil pri srcu. Igralca, s katerim sem rasel. Igralca, ki mu dolgujem svojo mladost. In Gene Wilder, ki je danes odšel star 83 let, je bil esenca tega. Moj igralec. Moja mladost. Zvezda filmov, ki sem jih znal na pamet in sem jih gledal vedno znova in znova. 

Med večino ljudi moje ali mlajše generacije je bil znan po duetih z Richardom Pryorjem. Po filmu See No Evil Hear No Evil, ki so ga pri nas vsi nabijali na video kasetah. Potem pride v spomin še kaka Ženska v rdečem, morda še Mladi Frankenstein, nato pa se počasi neha. 

Pri meni je seveda drugače. Jaz sem bil abnormalni oboževalec. Najprej zaradi filma Everything You Always Wanted To Know About Sex, te odfukane mojstrovine Woodyja Allena, kjer je prav Gene igral tistega doktorja, ki se zaljubi v ovco, nato zavoljo filma Start The Revolution Without Me, moje najstniške klasike, kjer je bil poleg Genea glavni še mladi Donald Sutherland. Ta dva filma sta moj Gene Wilder. Moj najbolj nori spomin nanj. 

Gene Wilder je bil genij komedija. Ikona žanra. In zvezda klasik Mela Brooksa. Tudi Vročih sedel, ki so še ena nepozabna pizdarija mojega otroštva. Tako zelo zabaven in prelomen film, da bi ga lahko še danes prodali kot nekaj svežega in novega. 

Gledalci so ga oboževali kot Willyja Wonko, jaz sem ga oboževal tudi v filmih The Adventures of Sherlock Holmes Smarter Brother in Haunted Honeymoon, kjer se je preizkusil tudi kot režiser. V prvem mu je družbo delal nepozabni Marty Feldman, v drugem pa žena Gilda Radner, prav tako genijalka komedije, ki je konec osemdesetih umrla za rakom. Prav to je Genea sesulo do te mere, da se je počasi umaknil iz filmskega sveta. Nikoli je ni prebolel. Zdaj sta končno spet skupaj. 

Gene Wilder je zdaj v raju skupaj s prijatelji in velikani komedije, kamor poleg Feldmana in Radnerjeve sodita še Dom DeLuise in Madeline Kahn. 

Takega ne bo več. 

Počivaj v miru, dragi amigo. Brez tebe bi bilo moje otroštvo precej bolj pusto in dolgočasno. 

 

 

7 COMMENTS

Didl
30 Aug 2016
Je pa že začel na vrhu, njegova prva vloga je bila namreč v Bonnie and Clyde.
Iztok faking Gartner
31 Aug 2016
Ja!
montebuba
30 Aug 2016
Ne no :( meni super v See No Evil Hear No Evil, kjer sta me s Pryorjem fajn nasmejala :) drugače ne poznam tako njegovih filmov...mlajsa generacija itd...
Iztok faking Gartner
30 Aug 2016
Stir Crazy je super, veliko boljši od bolj znanega See No Evil. The Producers je prestar, da bi zaznamoval moja rana leta, je pa seveda super film. Silver Streak pa mi je bil takrat malček preresen. Bi ga moral videti še enkrat. Saj ga bom v kratkem.
filmoljub
30 Aug 2016
No ja, res čudno, da se ne spominjaš njegovih resnično najboljših vlog (tudi nagrajenih) kot kultni Hillerjev Silver Streak (1976) in pa seveda še pred tem legendarni Brooksov The Producers (1967). Osebno sta mi s Pryorjem stala v spominu še kot v rumena ptiča našemljena jetnika v komediji Stir Crazy (1980).
Iztok faking Gartner
30 Aug 2016
Tudi jaz nisem vedel tega, zato me čudi, da bi bil to razlog za smrt. Ker kot si rekel je bil na intervjujih še vedno zelo bister. Razen, če je šlo za kako divjo obliko.
David
29 Aug 2016
Čeprav sem mlajše kategorije, zgodnja 30ta...sem prav tako zelo rad gledal Gene Wilderja....najbolj noro mi je, da takih igralcev, kot so bili takrat skorajda ni več, dejansko več ne uživam v komedijah, ki se snemajo zadnjih 10-15 let. Nisem vedel, da je imel Alzhermeirjevo....vsaj videti ni bilo, ko je bil na intervjuju kakšnih 9 mesecev nazaj...

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers