MUHAMMAD ALI (1942 - 2016)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Muhammad Ali, ki se je kot Cassius Marcellus Clay rodil 17. januarja 1942, je bil brez dvoma ena največjih športnih legend vseh časov. V ringu in tudi izven njega, da se razumemo. Svoje nasprotnike je mlel kot za šalo, v osemdesetih pa je začel neusmiljeno borbo s Parkinsonovo boleznijo, ki mu je iz leta v leto puščala vse večje posledice. Bil je šovmen, jezikavi frajer, ki je nasprotnika najprej zmlel z jezikom, potem pa še s pestmi. Nekakšen predhodnik wrestling for, če prav pomislim.  

Od nekdaj sem ga močno spoštoval. Tudi zame je bil velika legenda in ikona. Zaradi nepozabnih dvobojev, kot je bil recimo mitski Rumble in the Jungle, pa zavoljo njegove borbe proti rasizmu, ki je dosegla vrhunec v šestdesetih, ko je zavrnil vpoklic v Vietnam in so ga pribili na križ. Itak, da se je vrnil še močnejši, še bolj divji, še bolj kontroverzen in še bolj zvezdniški. Jp, Muhammad Ali ni bil samo športna ikona, bil je tudi pop ikona. Vzor, idol in faca, s katero so se hoteli družiti vsi mega zvezdniki. Tudi Michael Jackson in Elvis Presley, jebemtiš. 

Ko sem na Tviterju dan pred njegov smrtjo prebral, da je v kritičnem stanju, sem vedel, da nas ne čaka nič kaj dobrega. In da je kot kaže napočil čas, da se legenda poslovi. Zdaj vsaj ne trpi več. Zdaj se je končno oddahnil. Njegova hčerka je povedala, da mu je srce bilo še nekaj minut za tem, ko so mu odpovedali vsi ostali organi. Itak, The greatest! Faking superman, ki bi sesul tudi pravega Supermana. 

Muhammad Ali je bil en in edini. Mojster ringa, ki so ga premagali le redki. Pa še to takrat, ko je bil že izven forme in ko je bolehal za Parkinsonovo boleznijo, ali pa po nekem čudnem spletu okoliščin, kjer je imel nasprotnik pač srečo. 

Muhammad Ali je ikona našega časa. Je verjetno edini človek, ki ga vidiš na sliki ob Mandeli in si rečeš: "Glej, Mandelo, kako se je slikal z Alijem." Večji od življenja, večji od športa. Tako velika legenda, da bi morali ta izraz rezervirati samo zanj. Počivaj v miru, Champ. 

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers