KO SE ZMEšA OBOžEVALCEM

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Gotovo se spomnite neuspelega atentata na ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki ga je zagrešil John Hinckley, velik fan Scorsesejevega Taksista in nor na Jodie Foster, ki je imel v glavi, da bo kot atentator končno dovolj slaven, da ga bo opazila in mu dala šanso za zmenek. Ali pa Sarah Edmonson in Benjamina Darrusa, ki sta dobila v glavo, da sta Mickey in Mallory, junaka zloglasnih Rojenih morilcev Oliverja Stonea, in ustrelila dva človeka, seveda na LSDju in po večkratnem gledanju filma, ki sta ga navedla za močno inspiracijo, kar je sprožilo val ogorčenja in napadov na Stonea. In ko smo že pri Rojenih morilcih, tej mojstrski študiji nasilja, tudi Nathan Martinez je ubil svojo mamo in sestro po ogledu tega filma. Isto kot Angus Wallan in Kara Winn, ki sta ubila svojega cimra. In recimo Eric Tavulares, ki je svojo žrtev ubil celo med ogledom. Prav Rojena morilca je film, ki je za krvava dejanja inspiriral največ norcev, morda cel več kot kultni roman Lovec v rži, ki je obsedel in uročil celo generacijo in ga razni psihoti prav tako navajajo za navdih pri svojih morilskih odisejah.

Zanimiv in strašljiv je tudi primer avstralskega morilca Martina Bryanta, ki je med svojim masakrom leta 1996 ubil kar 35 ljudi in potem medijem povedal, da je velik oboževalec filma Child’s Play ter da ga je kot Chuckyja obsedel demon. Je bil pa Chucky, ta nepozabna srhljiva lutka, v katero se naseli duh norca, inspiracija tudi raznih mulcem, ki so s kamenjanjem ubili dve leti starega otroka in povedali, da obožujejo Chuckyja. Kot najstniki, ki so se med brutalnim izživljanjem nad Suzanne Capper drli: “I’m Chucky. Chucky wants to play.” Nič manj nori niso bili fani Kubrickove Peklenske pomaranče, ki so najprej ubili brezdomca, nato pa še majhnega dečka. Po vzoru antijunakov filma, celo tako precizno, kot da bi delali svoj rimejk. Če ne verjamete, vam podam še podatek, da so neki drugi mulci serijsko posilili neko Nizozemko in zraven prepevaliSingin’ in the Rain, kar je poosebitev Alexa, ki ga je kot veste igral Malcolm McDowell. Četudi vemo, da filmi ponavadi posnemajo resnično življenje in jih snemajo po resničnih morilcih in krvavih dogodkih, pa sem situacija žal večkrat tudi obrne in povzroči totalni kaos, kjer se fan in film zlijeta v eno.

Nič manj interesanten ni tudi vpliv filma The Basketball Diaries, kjer je Leonardo DiCaprioinspiriral Barryja Loukaitisa, ki si je nadel črn plašč, stopil v svoj razred, ustrelil tri sošolce in na koncu zmagoslavno zinil: “That sure beats algebra, doesn’t it?.” Jp, Barry je bil prepričan, da je bolj kul od DiCapria in da je zasenčil ter nadgradil njegovo sekvenco iz filma. Je pa nori Barry očitno pozabil, da je DiCapriov lik vse to le sanjal. Da je tudi Cravenov Krik odlična ispiracija zmedenih umov, seveda ne preseneča. Eden takšnih je bil tudi Belgijec Thierry Jaradin, ki je svojo sosedo zabodel kar tridesetkrat, jasno da oblečen v kultno masko iz filma. Podobno kot mulca Daniel Gill in Robert Fuller, ki sta med ogledom Krika dobila idejo, da bi ubila svojega prijatelja.

Na srečo posledice fanov Žage niso bile tako hude, saj sta se dva mulca le pohecala s telefonsko tajnico neke gospe in oponašala fore Jigsawa. Je pa nesrečnico zaradi tega vseeno zadela kap, a je hvala bogu preživela. Je bil pa zato RoboCop 2 dosti bolj brutalna inspiracija za serijskega morilca Nathaniela Whitea, ki je bil močno navdušen nad nasiljen v tem filmu inje po umoru nosečnice dejal: “The first girl I killed was from a ‘RoboCop’ movie. I seen him cut somebody’s throat then take the knife and slit down the chest to the stomach and left the body in a certain position. With the first person I killed I did exactly what I saw in the movie.” Če sem malo ironičen, lahko zapišem, da bi si lahko Nathaniel za navdih izbral vsaj prvi del, ki je stokrat boljši od drugega, ki si inspiracije niti ne zasluži.

Ma tega sranja je res ogromno. Tudi Lovec na jelene je med njimi. Seveda ne kot krivec za umore, marveč za samomore zavoljo zloglasne sekvence z rusko ruleto. Folk je imel očitno v glavi, da če že greš, pojdi v stilu enega najboljših filmov vseh časov. Nekaj podobnega je navdahnila tudi športna drama The Program, kjer se eden izmed junakov postavlja s tem, da upa ležati na izjemno prometni avtocesti. Dva modela sta šla še dlje in se na cesto sredi noči ulegla oblečena v črno, kar pomeni, da ju je povozil tovornjak in enega ubil, drugega pa hudo ranil. Lokalni šerif je takrat dejal: ““In the movies you jump out a window and walk away, but in real life we pick up the pieces.” Strašljiv je tudi primer Williama Andrewsa, ki je po vzoru Clinta Eastwooda iz filma Magnum Force svoje žrtve ubijal tako, da jih je silil piti strupen detergent. Ko to ni zaleglo, pa jih je še zverinsko zmasakriral. In še Matrica, joj ta ima šele nore zgodbe in priznanja raznih norcev, ki so imeli v glavi, da njihove žrtve niso resničnost, saj so jih ubili v virtualni realnosti. Švedski študent Vadim Mieseges je recimo razkosal svojo stanodajalko in policiji pojasnil, da ga je potegnilo v matrico. Podobno kot mladenko Lynn Ansley, ki je prav tako umorila stanodajalko in na koncu rekla, da je vse skupaj sanjala v matrici. Oba pa seveda prekaša najstnik Lee Boyd Malvo, ki je leta 2002 s puško pokosil Johna Allena Muhammada in nato izjavil, da je Matrico videl vsaj stokrat. Nimaš kaj, če Matrico vidiš stokrat se ti zmeša. Kot če preveč zares vzameš angleški mini kult The Collector iz šestdesetih, kjer so reči okoli Mirande, ki jo ugrabi glavni junak, navdahnile Leonarda Lakea in Charlesa Nga, ki sta potem tudi v resnici počela isto in svoje početje povzela v misijo z nazivom Operation Miranda.

In zdaj pridemo do novega Batmana, do Nolanovega tretjega poglavja franšize, ki nosi naslov The Dark Knight Rises in ki se bo v zgodovino žal zapisal kot film, kjer je nekdo med premiero v dvorani zverinsko postrelil 12 ljudi, jih ranil vsaj 50 in za tarče izbiral tudi otroke. Dogodek resda ni ravno tipičen fanovski zločin, se je pa vseeno zgodil med filmom, kjer nesrečni gledalci seveda niso imeli pojma, da je moški v dvorani resničen in da streljanje ni le del promocije filma. To ni bil 3D, to je bil reality show totalnega norca, ki je, kot sem že zapisal, streljal tudi na otroke. Če bi se našemil še v Banea ali Jokerja, bi ga lahko prišteli med večino zgornjih obsedencev, tako pa je očitno šlo le za navadnega psihopata, ki je pač izbral dogodek, kjer se je skupaj nabralo veliko ljudi. Me pa tole spominja na Johna Dillengerja, ki so ga ustrelili pred kinodvorano, takoj po ogledu filma Manhattan Melodrama, ali pa na Bugsyja Siegela, prav tako velikega fana filmov, ki so ga počili medtem, ko je doma gledal svoj screen test za nek film.

Kasneje so prišli še podatki, da se je tip, ki mu je ime James Holmes in je bil vzoren študent medicine tik pred doktoratom, policiji predstavil kot Joker, kar ga vendarle uvršča med vse zgoraj opisane norce. Torej, v glavi je imel, da je Joker, svoje žrtve pa je začel pobijati v trenutku, ko se je na platnu pokazal Batman. V Jokerja se resda ni našemil, saj je nosil neprebojni jopič, pa tudi možnost, da se je pač zezal s tem nazivom obstaja, kar pomeni, da v resnici ni imel fiksne ideje, da je Joker. Je pa ironično, da se je zaradi Jokerja pred leti zmešalo tudi Heathu Ledgerju, ki si je na koncu vzel življenje.

Drži, najbolj grozno je, ko fikcija in realnost postaneta eno. In ko folk nima pojma, kaj je film, kaj pa resnično življenje. Kot pri raperjih TuPacu in Biggyju, ki sta zamešala musko in resniči lajf.

2 COMMENTS

AndrejM
28 Aug 2017
Ko smo ravno pri fikciji in realnosti, evo, včasih se zgodi, da fikcija tudi postane realnost. Ne morem verjeti, naš dragi Iztok, ki je včasih vsakega, ki je poslušal govejo glasbo, pošiljal direktno v Vojnik, zdaj retvita samo še goveje tvite ene brezvezne televizije. Nekaj, kar je bilo pred leti fikcija, je zdaj že realnost. Zdaj pa samo še pričakujem, da objaviš, da pričakuješ otroke (fajn naložba, kajti penzije od te bedne države ne boš dočakal pa je to edina šansa, da na stara leta ne boš velik revež) in pa, da si se včlanil v SDS. Ni kaj, včeraj fikcija, danes realnost :).
David
22 Aug 2017
Mimogrede, Heathu se ni (z)mešalo zaradi Jokerja.Vsaj malce bolj se pozanimaj, če že pišeš o takih stvareh. Drugače pa ja, o teh norcih lahko napišemo eno res debelo bukvo. Skorajda že enciklopedijo po abecedi.

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers