TOP GUN (1986)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Aham, Top faking Gun je še vedno top šit movie, ultimativna poosebitev osemdesetih, ki so ustvarila Toma Cruisea, še vedno največjega carja Hollywooda. Vse štima, uvodni song Harolda Faltermeyerja, verjetno najboljši filmski anthem ever, kjer kitaro sesuje Steve faking Stevens, ki sem ga v živo videl na koncertu Billyja Idola, ljubezenska baladica Take My Breath Away, med katero se zaljubita Tom Cruise in Kelly  McGillis, Maverick in Charlie, katerih love story je dejansko glavno gonilo te klasike, tega ultimativnega mačo filma, ki ga se ga mora na pamet naučiti vsak mladenič, ki da kaj nase. Štima tudi spremljevalna ekipa prepotentnih pilotov elitne šole, med katerimi so tudi Iceman (Val Kilmer), Goose (Anthony Edwards) in Slider (Rick Rossovich). Maverick, Goose, Iceman, Slider, fak ej, kaka imena, kaka močna nostalgija, kako kul film še vedno. 

Jasno, štima tudi adrenalinska in spolirana režija pokojnega Tonyja Scotta, ki pod taktirko mega producentov Jerryja Bruckheimerja in ravno tako pokojnega Dona Simpsona, ustvari nepozabno, karizmatično, markantno, dinamično, razburljivo, prepričljivo in ravno prav kičasto mešanico zračne akcije, ljubezenske zgodbe, hormonskih preserancij, notranjega boja glavnega junaka in odlične reklame za ameriško letalstvo. Drži, Top Gun, tudi večna reklama za očala Ray Ban, je odličen double bill z An Officer and a Gentleman, in film, ki mi je bil tokrat všeč celo bolj kot takrat, ko sem ga videl nazadnje.Alikot pravita Maverick in Goose (njegovo punco igra klorofilna Meg Ryan): “I feel the need, the need for speed. Hell yeah.

In pazi to, vlogo Mavericka so zavrnili Matthew Modine, Patrick Swayze, Emilio Estevez, Nicolas Cage, John Cusack, Matthew Broderick, Sean Penn, Michael J. Fox, Scott Baio in Tom Hanks, zanjo pa bi ubijali Jim Carrey, Rob Lowe, Eric Stoltz, John Travolta, Robert Downey Jr. in Charlie Sheen, ki je potem kot veste vse skupaj odlično parodiral v filmu Hot Shots. Da je bil prav Tom Cruise, vroč po komediji Risky Business, idealen za Mavericka, seveda ni treba čvekati. Tom Cruise je Maverick in pika.

Drži, Top Gun je film, ki v odraslem moškem spet prebudi mulca in željo po tem, da bi znova počel mladostniške oslarije. Double bill s filmom Point Break, če prav pomislim. Pa seveda s filmom Days of Thunder, Top  Gunom na dirkališču, kjer je bil kot veste znova glavni Tom Cruise. Itak, raztura tudi Danger Zone Kennyja Logginsa, še ena nostalgična poslastica tega filma, ki leta 1986 ni imel konkurence, kar pomeni, da je za sabo pustil tudi Crocodilea Dundeeja, Aliens, Platoona, drugega The Karate Kida in recimo Star Trek 4.

Zavedam se, da pri končni oceni vendarle pretiravam, toda boli me kurac. Če me nek film odnese v tako hudo nostalgijo, mu bom zapel hvalnice in ga brez sramu postavil zelo visoko na moji filmski polici najljubših filmov. In to je poanta filma, biti najljubši, biti del človekove mladosti, biti vse tisto, iz česar so sestavljeni rani filmski spomini. Top Gun je moj filmski spomin, ki ga ne dam nikomur. Eto.

Ocena: 9/10

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers