PARDNERS (1956)

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Ob smrti Jerryja Lewisa, tega Jima Carreyja pred Jimom Carreyjem, ki ga v ZDA v kasnejših letih niso ravno najbolj cenili, saj se jim je zdel pač bučko, kar je seveda velika krivica, saj je bil v resnici genij komedije, kar so recimo zelo dobro vedeli v Franciji, kjer ga je hvalil celo Godard, se spodobi udariti filmski maraton in se spomniti njegovih nepozabnih komedij, kjer so seveda najdlje leteli dueti z Deanom Martinom. Lewis in Martin in sta bila v petdesetih najbolj popularna in priljubljena zabavljača v Ameriki. Celo bolj od Sinatre in Elvisa, če prav pomislim. Posnela sta 16 super uspešnih filmov in skočila nad oblake. In tukaj je Pardners, njun predzadnji film, gledljiva in dovolj zabavna vestern komedija, ki se, pozor, pozor, začne z njuno smrtjo. In pazi to, oba usteli Lee Van Cleef, kar je itak čista filmska antologija. Brez skrbi, potem se film prestavi v prihodnost, kjer spremljamo njuna sinova, ki ju seveda spet igrata Lewis in Martin. Romantični in štorasti kavboj, ki prideta v mesto, kjer je Cleef ubil njuna očeta. Itak, sedaj je glavni zlobnež Cleefov sin, ki ga spet igra Cleef, kar pomeni, da je nov dvoboj za življenje in smrt znova zelo blizu. Še posebej, ker Lewis postane novi šerif, Martin pa zna odlično barantati s pištolo. Je pa tale filmček verjetno znan tudi zaradi konca, kjer Lewis in Martin gledalcem povesta, da še ne mislita končati skupne igralske poti in da imata v planu še nekaj skupnih komedij. No, realnost je bila seveda drugačna, saj sta potem posnela le še en skupen film in se vse do tistega nepozabnega odrskega srečanja, ki ga je organiziral Sinatra, nista več videla. 

Ocena: 6/10

2 COMMENTS

Iztok Gartner
22 Aug 2017
Jebat ga, očitno mu je šel ta novinar na živce :) Vem ja, da je ga je začel srat na stara leta, ampak nimaš kaj, nekaterim se zarola prej, nekaterim kasneje. Resda se je pačil, ampak kar precejkrat je pokazal, da je mojster komedije. Tudi v live showih in posameznih sekvencah v kakem filmu.
filmoljub
22 Aug 2017
O mrtvih sicer vse dobro, ampak Jerry Lewis je bil na stara leta senilen, nepopisno zoprn, poln predsodkov in je dal nekatere sporne, da ne rečem rasistične politične izjave. Že po tem mučnem intervjuju (https://youtu.be/QzO0FoM79us) lahko vidiš, kako skrajno nesramna oseba in kakšen star prdec je bil. In ne, niso kriva leta: veliko starejši Boris Pahor je v primerjavi s tem prosvetljen filozof in razumnik. Kar pa zadeva Lewisovo komedijo: njegovo otročje spakovanje mi ni bilo nikoli posebej všeč, še manj kot Jim Carrey (kjer je vsaj pri Venturi in podobnih bilo vsaj znotraj konteksta).

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers