JAMES BOND DOUBLE BILL: FOR YOUR EYES ONLY & OCTOPUSSY

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

FOR YOUR EYES ONLY (1981)

Misija: Naprava za avtomatično sprožitev raket lahko pride v roke kriminalca Arisa Kristatosa (Julian Glover), ki jo bo prodal Rusom.

Negativci: Aris Kristatos, grški mogotec in lopov. Hector Gonzales (Stefan Kalipha), njegov pomočnik.
Eric Kriegler (John Wyman), smučarski in tekaški šampion, ki dela za Kristatosa. Emile Leopold Locque (Michael Gothard), Kristatosov hladnokrvni morilec.

Pomočniki: Melina Havelock (Carole Bonquet), maščevalna Grkinja, ki išeč morilca svojih staršev in se zaljubi v Bonda. Milos Colombo (Topol), Kristatosov sorodnik, za katerega Bond sprva milsi, da je negativec. Bibi (Lynn-Holly Johnson), najstnica in obetavna drsalka, katero pazi Aris Kristatos. Jacoba Brink (Jill Bennett), njena stroga trenerka. Lugi Ferrara (John Moreno), Bondova veza v Italiji. Obrambni minister (Geofrey Keen), vedno tečni možakar. Grofica Lisl (Cassandra Harris), Kristatosova ljubica, ki v posteljo skoči z Bondom. Max, govoreči papagaj brez katerega ne bi Bond na koncu našel naprave ATAC (automatic targeting attack communicator).

Katera ga sprejme med rjuhe: Samo Lisl in šele na koncu Melina.

Standard: Izumitelj Q (Desmond Llewelyn), ki se med drugim maskira v bradatega duhovnika in tajnica Moneypenny (Lois Maxwell). Šef M je na dopustu.

Mrtvi: Gonzalesa s samostrelom pokonča Melina, Kristatosa upokoji Milos Columbo, Ferraro Bond najde mrtvega v svojem avtomobilu, grofico Lisl umorijo Kristatosovi možje, Kriegler in Locque pa gresta žvižgat rakom.

Akcijski vrhunec: Smučarske vragolije in motor na bob stezi.

Nujni podatki: Samo za tvoje oči je stal 28 milijonov dolarjev, vsega skupaj pa jih je potem prinesel kar 195. V ZDA je bil šesti film leta, v Angliji drugi (nesel ga je Superman II). Ameriški zaslužek 62 milijonov ni bil ravno idealen, drugod po svetu pa so bili rezultati izredno dobri. To pomeni da je bil drugi najbolj uspešen film leta na svetu (pred njim je bil samo Raiders of the Lost Ark), kar je bilo boljše od bondiade The Spy Who Loved Me, ki je bil četrti, in slabše od bondiade Moonraker, ki je bila absolutno prva. Ian Fleming je roman kot sedmega po vrsti napisal leta 1960 (v bistvu je šlo za skupek kratkih zgodbic). Naslovno uspešnico je zapela Sheena Easton, edina pevka, ki se je pojavila v najavni špici. Tula Cossey, ki igra eno izmed deklet ob bazenu, je bila včasih moški. Roger Moore se je po Moonrakerju Bonda naveličal in producenti so mu morali zvišati honorar, da so ga dobili za nadaljne avanture. Ker niso bili prepričani, da bo vlogo kljub temu sprejel, je v igro prišel Julian Glover, ki je potem igral Kristatosa. Naslovno pesem je uglasbil Bill Conti, za smučarijo pa je poskrbel Willy Bogner. Kaskader Pado Rigon se je ubil med prizorom na bob stezi. Producent Albert Broccoli je uvodno sekvenco, kjer se Bond bori s človekom, ki je zelo podoben Ernstu Stavru Blofeldu, naredil zato, da bi Kevinu McCloryju (imel je pravice Flemingovih romanov in ni dovolil uporabe SPECTRE in Blofelda) pokazal, da lahko bondiade funkcionirajo tudi brez najbolj znanega negativca. Bernard Lee (1908-1981) se je že pripravljal za novo vlogo Bondovega šefa Mja, a ga je na žalost prehitela smrt. Albert Broccoli iz spoštovanja ni uvedel novega igralca, ampak je zgodbo speljal tako, da je M na dopustu. Leeja ste lahko videli tudi v filmu The Spy Who Came in From the Cold, kjer je igral Richard Burton, ki je bil nekoč v igri za vlogo Jamesa Bonda. Od bondiade Live and Let Die je igral samo še v Bondih.

Nekaj besed o igralcih in ostalih sotrpinih: Carole Bouquet je pri rosnih štirinajstih debitirala v kontroverznem filmu That Obscure Object of Desire in bila originalno mišljena za Moonrakerja. Cassandra Harris se je leta 1977 poročila s Pierceom Brosnanom in leta 1991 kot veste umrla za rakom. Julian Glover je s Timothyjem Daltonom igral v filmu Wuthering Heights, s Pierceom Brosnanom v The Forth Protocol, s Seanom Conneryjem v Indiana Jones and the Last Crusade, medtem pa si je vzel čas še za Empire Strikes Back, King Ralph, Cry Freedom in In the Mouth of Madness. Topol je v Flash Gordonu igral s Timothyjem Daltonom in bil za film Fiddler on the Roof nominiran za oskarja. Vlogo Milosa Columba mu je zrihtala žena. John Glen je najprej zmontiral filme On Her Majesty’s Secret Service, The Spy Who Loved Me in Moonraker, potem pa režiral še Octopussy, A Wiev to a Kill, Licence to Kill in The Living Daylights.

Moje skromno mnenje: For Your Eyes Only, nekoč moj najboljši film na svetu, izgleda kot skupek vseh najboljših pred letom 1981 posnetih bondiad, kar še posebej velja za On Her Majesty’s Secret Service, ki se mu Bond pokloni z obiskom groba svoje preminule žene. Takoj za tem je na vrsti zabaven dvoboj z Blofeldom, ki pilotira Bondov helikopter in hvala bogu konča v dimniku (v Diamond are Forever je ravno tako že na začetku končal v vroči glini). Nato pa nas čakajo izredno vrhunsko narejene in izvedene akcije na cesti, smučeh, vodi in v gorah. Vožnja s spačkom, dirke po bob stezi, kjer Bonda sledi motorist, podvodni boj z robotom, prizor, kjer sta Bond in Melina privezana na špago, ki jo vleče Kristatosova jahta in plezanje po zahtevni gori, kjer bo Kristatos ATEC predal ruskemu generalu Gogolu (Walter Gotell), tvorijo briljantno zabavo za gledalce in brezkompromisno najboljšo Mooreovo bondiado vseh časov. Še več, For Your Eyes Only je tako kot On Her Majesty’s Secret Service eden najboljših avanturističnih filmov na splošno, ki poleg akcije ne zanemari humorja in napetosti ter vse do danes ostaja prava paša za oči, telo in dušo. Zadnja scena, kjer namesto Bonda s samo Margaret Thatcher govori papagaj Max, je brez dvoma najbolj zabavna finta vseh bondiad doslej. Na seks usekana drsalka Bibi je prva in edina ženska, ki sama napade Bonda in doživi zgodovinsko zavrnitev. Walter Gotell pa se spomni hudobnih dni iz From Russia With Love, a vseeno ve, da je po tem v naslednjih bondiadah igral prijaznega generala Gogola. Če rečemo, da je For Your Eyes Only remake bondiade On Her Majesty’s Secret Service, se ne zmotimo kaj dosti. Roger Moore je bil najboljši, ko so mu pustili, da je samo Roger Moore (recimo tudi v Live and Let Die in Octopussy), ko so hoteli, da je tudi malo Sean Connery (recimo Moonraker, The Man With the Golden Gun in The Spy Who Loved Me), pa se vidi, da ni preveč užival. Odličen film tudi za današnje razmere. Dejansko najboljša bondiada vseh časov.

Ocena: 10/10

OCTOPUSSY (1983)

Misija: Ruski general Orlov (Steven Berkoff) hoče začeti jedrsko vojno in krivdo naprtiti Američanom, medtem pa se zaplete tudi v preprodajo zgodovinskih dragocenosti, ki jo vodi Kamal (Louis Jourdan), sicer desna roka skrivnostne Octopussy (Maud Adams).

Negativci: Kamal, izredno očarljivi gizdalin in hinavski ter zlobni kriminalec. Gobinda (Kabir Bedi), njegova desna roka. Orlov, nori ruski general, ki se upre celo našemu staremu znancu Gogolu (Walter Gotell).
dvojčka Miška in Griška (David&Anthony Meyer), učinkovita cirkuška mojstra in Kamalova pomočnika.

Pomočniki: Octopussy, uradno Bondova nasprotnica, neuradno pa njegova ljubimka. Magda (Kristina Wayborn), Kamalova ljubica, ki skoči v posteljo z Bondom. Bianca (Tina Hudson), Bondova pomočnica na samem začetku, kjer nasprotnike zmede s kazanjem hlačk.009 (Andy Bradford), umorjeni tajni agent.
obrambni minister (Geoffrey Keen), stari znanec. Vijay (Vijay Amritraj), Bondova veza in pomočnik.

Katera ga sprejme med rjuhe: Magda in Octopussy.

Najbolj kul in iznajdljiv pripomoček: Umetni krokodil in nalivno pero s kislino.

Standard: Q(Desmond Llewelyn), ki tokrat kar sam sodeluje v akcijah, Moneypenny (Lois Maxwell) in šef M (premierno Robert Brown).

Mrtvi: Gobindo odpihne iz letala. Kamal se z letalom zaleti v skalo. Miško in Griško ubije Bond. Orlova ustrelijo njegovi. Vijayja z žago na vrvi razseka Kamalov morilec.

Akcijski vrhunec: Vlak.

Nujni podatki: Octopussy je stal 27 milijonov dolarjev, v ZDA jih je prinesel 67.9 (5 več kot For Your Eyes Only), drugod po svetu pa 116. Octopussy je zadnji roman Iana Fleminga. Pesem All Time High je zapela Rita Coolidge. Leta 1983 je bil glede na cel svet finančno boljši samo film Return of the Jedi, medtem ko so ga v ZDA premagali tudi filmi Terms of Endearment, Flashdance, Wargames in Trading Places. Namesto Maud Adams sta bili v igri Faye Dunaway in Sybil Danning. Kevin McClory, lastnik pravic Flemingovih romanov, je istega leta izven studia MGM na platna spravil svojo bondiado Never Say Never Again, kjer je ponovno igral Sean Connery. Da ne bo pomote,zmagal je Octopussy.

Nekaj besed o igralcih in ostalih sortpinih: Maud Adams je igrala tudi v bondiadi The Man With the Golden Gun (ubita Scaramangina ljubica Andrea Anders) in tako postala edina ženska z dvema bondoma, če seveda ne štejemo stranskih vlogic, katere so ponovile tudi nekatere druge. Kristina Wayborn je bila in še zmeraj je pravi fenomen. Zakaj? Zato, ker je bila švedska rekorderka na 100 metrov, šampionka v lahki kategoriji arm wrestlinga, kaskaderka, jahačica, modna dizajnerka, krotilka divjih živali, veterinarka, fotomodel, priznana kuharica in dirkačica z avtomobili. Vijay Amritraj je bil indijski teniški šampion. Robert Brown je v The Spy Who Loved Me igral admirala.

Moje skromno mnenje: Morda celo ista stopnja kot For Your Eyes Only in On Her Majesty’s Secret Service, vsekakor pa ista kvaliteta kot From Russia With Love in Live and Let Die, kar pomeni, da gre za enega boljših bondov v celotni seriji, ki je najprej Indiana Jones in Tarzan, potem pa čisto pravi cirkus, kjer se Bond našemi celo v klovna. Kar nekaj prizorov se tako kot v From Russia With Love odvije na vlaku, na koncu pa boste videli pravo pravcato akrobatsko poslastico, ki jo bo vodila Maud Adams. V uvodnem prizoru je Bond vsaj takšen frajer kot v The Spy Who Loved Me, saj z letalom prileti na bencinsko črpalko in pravi:«Napolni ga.« Med divjanjem po ulicah polnih raznoraznih artistov se gre lumparije iz Live and Let Die, ker požiralcu mečev iz ust vzame meč, ga uporabi za boj in reče: «Nazaj ga boste morali dati pa sam.« Vmes je večkrat zelo odločen in smrtno resen, skratka, ves čas imamo učinkovito mešanje žanrov, ki zadovolji še tako zahtevne bondofile. Octopussy je za izgovorjavo ravno tako sporna kot Pussy Galore iz Goldfingerja, prava hobotnica pa se nekemu nepridipravu usede na obraz. Nasty. Octopussy je z vsakim gledanjem boljši in bolj zabaven. Je ultimativni Bond film, ki mu čas ne more do živega. Na trenutke morda celo boljši od For Your Eyes Only. 

Ocena: 10/10

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers