GOODFELLAS

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

GOODFELLAS

Boter na spidu. Prav imate, Martin Scorsese je leta 1990, v letu tretjega Botra, posnel svojega Botra. Botra na spidu, odgovor na Botra in na vse gangsterske filme, ki so jih posneli pred letom 1990. Tudi na Once Upon a Time in America. Tudi na Botra 2 in na svoj gangsterski prvenec Mean Streets. In tu ni dileme, saj Scorsese brez ovinkov useka že v uvodnem prizoru, ko Henry Hill (Ray Liotta), Tommy DeVito (Joe Pesci) in Jimmy Conway (Robert DeNiro), trije mafijci, trije goodfellasi in wise guysi, odprejo prtljažnik avtomobila in obračunajo s svojo žrtvijo. Ali kot pravi mladi Henry Hill: »As far back as I can remember, I’ve always wanted to be a gangster. To me, being a gangster is better than being a president of the Unites States.« Tako je, to so ulice, kjer otroci sanjajo o dnevu, ko bodo postali gangsterji. Ko bodo lahko začeli uživati flashy lifestyle svojih idolov, lokalnih botrov in njihovih pomočnikov, ki premlatijo poštarja, kateri mamam nosijo slaba obvestila iz šole. In tak je naš Henry Hill, nobody, ki se zelo hitro spremni v popularnega gangsterja. V elegantnega možakarja s polnimi žepi. V botrovega (Paul Sorvino) miljenca in spoštovano trojko, ki jo sestavljata še pretirano impulzivni Tommy in preudarni Jimmy. Brezhibna študija mafijskih poslov, ki premore celo vrsto kultnih in klasičnih sekvenc. Še posebej tisto, kjer se Joe Pesci razburi zaradi pripombe, da je smešen. In tisto, kjer v nogo ustreli natakarja Michaela Imperiolia. In pozor, Henry Hill živi tudi v resnici. V zaporu, kjer ga je pred snemanjem redno obiskoval Ray Liotta. Jasno, v resnici je živel tudi Jimmy Conway, ki mu je bilo ime Jimmy Burke in je leta 1996 v arestu umrl za rakom. Osem let preden bi ga spustili na prostost. Marty je seveda spet ostal brez oskarja, zato pa se je toliko bolj veselil Joe Pesci, ki se je v zgodovino zapisal po najkrajšem zahvalnem govoru in ruknil: »Thank you, my privilige.« Vrhunska mojstrovina, ki kot za šalo ujame Botra in se zapiše na sam vrh gangsterskih poslastic, kjer sta seveda tudi Casino in Bugsy.

Ocena: 10/10

2 COMMENTS

AndrejM
17 Oct 2016
Odličen film in tako zoprn lik, ki ga brilijantno odigra Joe Pesci, kot ga zlahka ne vidiš. Tudi v gansgsterskih filmih ne. En tak majhen tečen krut prdec, ki mu nihče nič ne more. No ja, tudi on dobi svoje nekega dne ali kako že pravijo, za vsako rit palica raste. Res zaslužen oskar zanj, lahko pa bi film brez problema dobil še kup drugih. To, da je Duh (sicer ne tako slaba zabava, ampak nič več, res pa je, da je šmrc šmrc tako šrc lepa in pravičniška zgodba šmrc pripravite robčke), dobil dva oskarja, je prav smešno. Tudi Pleše z volkovi se po mojem ne more primerjati s tem filmom, pa je dobil mislim da sedem ali koliko že oskarjev, ampak spet ena taka vseamriška zgodba, kaj ti žlahtni Američani vse zmorejo (igra ameriška himna in se dvigne zastava in evo, nismo bili samo prasci, ki smo pobijali Indijance kot zajce, tudi plemeniti smo bil, pa še enkrat zaigrajmo ameriško himno in bodimo ponosni, ane). Tako da ja, je ta film pri oskarjih bil nezasluženo prezrt, na hitro kaj takega lahko primerjamo samo še s Kaznilnico odrešitve nekaj let kasneje.
Iztok faking Gartner
17 Oct 2016
Duh je čist super film v svojem žanru, Volkovi pa sploh zakon, anti vestern, eden najboljših. Se pa strinjam, da je Goodfellas razred višje od obeh.

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers