ROGUE ONE

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

ROGUE ONE

Zdaj, ko je George Lucas prodal pravice za svojo legendarno sago Vojna zvezd, nas čakajo številni filmi, inačice, verzije, preddeli, nadaljevanja in soliranja vseh glavnih junakov. In Rogue One, znan tudi kot A Star Wars Story, je prvi tak film, če seveda pozabimo na Ewoks: The Battle for Endor iz leta 1985. Zgodba o mladi bojevnici Jyn Erso (premalo karizmatična Felicity Jones), ki s svojimi kompanjoni zmeša štrene galaktičnemu imperiju in hoče ukrasti načrte za zloglasni Death Star, je seveda postavljena v čas originalne trilogije, kar pomeni, da gledalce čaka cel kup orgazmične nostalgije, ki jo režiser Gareth Edwards dokaj spretno zmeša z novimi obrazi in novimi junaki. In pazi to, z nami je tudi nepozabni Peter Cushing, mitski Grand Moff Tarkin, zvezda Vojne zvezd iz leta 1977, ki je kot veste umrl sredi devetdesetih. S pomočjo CGIja seveda. In tako zelo prepričljiv, da gledalec zajame dih in ne more verjeti svoijim očem. Prav Cushing je najboljši del nove sage. Prav Cushing prinese tako veliko nostalgije, da človek komaj dojema in verjame. Rogue One ni slab film, je pa daleč od najboljših delov Vojne zvezd. Malo preveč se vleče, malo preveč temačen je, malo preveč resnobno in resno je zastavljen. Pa liki niso dovolj močni in prepričljivi, da bi bilo gledalcu kaj dosti mar zanje. Lanski The Force Awakens je seveda dosti boljši, dosti bolj veličasten in tak, da ga zlepa ne pozabiš. Za razliko od Rogue One, ki zbledi že med odjavno špico. Po eni strani sem vesel, da bomo dobili nove filme, po drugi pa me ravno ta kvantiteta skrbi. Star Wars je zame pravljica, vesoljski vestern, če hočete. Zato nisem najbolj navdušen nad vojno dramo v Rogue One. Nad bojiščem, kjer ni kaj dosti prostora za šarm izvirne trilogije, ki ga je seveda ujel tudi The Force Awakens. 

Ocena: 6/10

9 COMMENTS

AndrejM
05 Jan 2017
Za razliko od nekaterih :) ne orgazmiram ob filmih, pevcih ali politikih. Rogue One in The Force Awakens pa sta mi nekako na istem nivoju.
Iztok faking Gartner
08 Jan 2017
Fisherjeve imaš več v FA :) In še prava je :)
Pepi
07 Jan 2017
Če se lohk vklopm; Peter Cushing, James Earl Jones in Carrie Fisher so men kr primerljivo dogajal, haha. Drgač pa ne vem. SW mi ni (in valda se strinjamo, da tko mora bit) sam izgovor za zganjanje nostalgije. Zgodbovno gledano pa pač ni nobenga dvoma kter film je dal več od sebe.
Iztok faking Gartner
06 Jan 2017
Težko verjamem, da sta ti filma, kjer v enem igrajo Harrison Ford, Carrie Fisher in Mark Hamill, v drugem pa ne, enako dogajala.
AndrejM
03 Jan 2017
Bil kar malo skeptičen pred ogledom, ampak je film zelo v redu in me je pozitivno presenetil. Bi se kar strinjal z IMDb-jevo oceno (nekaj čez 8), čeprav bi se kakšna stvar lahko naredila tudi bolje, tudi sam sem Whitakerjevo vlogo videl kot najbolj šibko in njegov lik nekako nedodelan, ampak v celoti gledano sem začutil eno tako fajn nostalgijo ob vseh bojih in se spominjal prvih filmov (no, zdaj so 4, 5 in 6). No, zdaj vemo, kako je princesa prišla do načrtov :) Zvezde smrti in čakamo na naslednji film. V bistvu so mi franšize Star Wars bolj všeč kot zadeve pri Star Trek, kjer sem največkrat kar malo razočaran, sploh pri zadnji zadevi, ki ni bila kaj prida.
Iztok faking Gartner
03 Jan 2017
Če si gledal The Force Awakens, potem ti nostalgija Rogue One ne more biti nič kaj posebnega. Kajti tam od nostalgije doživiš orgazem.
Iztok faking Gartner
29 Dec 2016
Whitaker je prazen, res je, ampak Diego Luna pa tudi ni nič posebnega. Prav ti neprepričljivi liki in premalo karizme so kar se mene tiče glavni problem filma.
Tomo
28 Dec 2016
Dobro si pisal Pepi. Whitaker mi res ni bil nič posebnega v vlogi Sawa Gerrere. Boljši so mi: Diego Luna in Jonesova kot nekakšna galaktična partizanska heroja, azijca kot poklon Akiri Kurosawi ter Johnu Whooju in Ben Mendelsohn kot galaktični Hans Landa. Računalniško ustvarjena Tarkin in Leia sta tudi izvrstna, kot da gledam originalna igralca ki sta zdaj na žalost že oba pokojna.
Pepi
26 Dec 2016
Strinjam se, da je bil digitalno rekonstruiran Tarkin čist prima. Čist z lahkoto bi kej pofedlal in nardil eno neprepričljivo računalniško skropucalo (kreh, Jeff Bridges v ta novem Tronu, kreh, kreh), ampak ne -- dejansko sem gledal 20 let mrtvega Petra Cushinga. Sicer ma pa Rogue One po moje eno precej nehvaležno vlogo filma, k ga niti nismo zares rabil. Oziroma drgač; Rogue One je film, za katerga smo misll, da ga ne rabmo. Nehvaležna vloga gor, nehvaležna vloga dol -- film je svoje delo imo opravu odlično in kdo bi si mislu, da bo kot uvod v izvirno trilogijo tko blagodejno deloval provzaprov kr na celotno franšizo. Tko da generalno sm js kr navdušen. Ajd, mogoč bi bil film loh kakih 20 minut krajši (tm v sred, k so ga sral z Whitakerjem, mi je blo mal dolgčas), sam v zadnji četrtini gre pa kar se mene tiče v višave. En izmed najboljših delov filma mora bit un kader, kjer že čist gotov Mendelsohn na nebu uzre svojo kreacijo -- Zvezdo smrti. To si bom zapomnu za kr neki časa, hehe.

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers