PETELINJI ZAJTRK

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Verjetno najboljši slovenski film vseh časov. Petelinji zajtrk je odličen film. Ne samo za slovenske, marveč tudi za evropske in ameriške razmere. Hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, dramsko kvalitetna, socialno dovršena in navihana mešanica drame ter komedije, ki izgleda tako, kot da bi jo režirali Balkanci. Recimo kak Emir Kusturica ali pa Slobodan Šijan. Družba iz Murske Sobote, ki se dobiva na »enem ta kratkem« pri avtomehaniku Gajašu (izredni Vlado Novak, ki bi za tole vlogo v ameriškem filmu brez dvoma počil oskarja), pri zadnjem ostanku Titove nostalgije, bi namreč brez težav nesla prav vse balkanske filme. Tako zelo sočni, iskreni in zabavni so. Vsi po vrsti. Še posebej Gajaš, ki pada na hrvaško zvezdnico Severino in si njeno sliko naštima tudi na svojo cigaretno škatlico. Če bi njegovo družbo vtaknili na avtobus filma Ko to tamo peva, ne bi zgrešili. In dejstvo, da so junaki slovenskega filma, filma, ki je ponavadi mrtev, je pravi čudež. Morda eden največjih čudežev zadnjih let. In tak je tudi tale film. Čudežno dober. Morda celo najboljši slovenski film vseh časov. Še boljši kot Pod njenim oknom, Ekspres ekspres, Ruševine in Sladke sanje. Kaj vem, morda celo boljši od Maškarade, Plesa v dežju, Kekca, Sreče na vrvici, Tistega lepega dne, Rdečega Boogiea, Na papirnatih avionih, Nasvidenje v naslednji vojni, Cvetja v jeseni, Doline miru, Drage moja Ize, Lažnivke in recimo Jebiga. Slovenski film brez ene same napake. Vse je tako kot treba. Tudi dialogi in igra, se pravi stvari, ki ponavadi uničijo slovenske filme. In tu je krasna ljubezenska zgodba, ki diši po španski strasti. Po filmu Jamon Jamon, kjer Pia Zemljič, žena lokalnega frajerja Daria Varge (tisti Varga, ki v Naši mali kliniki igra trapastega Debevca in ga morda kot Petra Musevskega, ki je v TV Dober Dan igral enako trapastega Zoisa, čaka huda kariera), in Primož Bezjak, mladenič, ki se zaposli pri mojstru Gajašu, malce spominjata na Penelope Cruz in Javierja Bardema. Njun seks je zelo spontan. Tak kot v filmu Jamon Jamon, ali če hočete, v filmih Devet tednov in pol ter Divja orhideja. Okej, vsak slovenski film, ki daj kaj nase, ima prizor seksa in golote. Toda ne tako očarljivega in romantično prepričljivega kot naš Petelinji zajtrk, kjer bi lahko Pio Zemljič in Primoža Bezjaka prodali tudi v tujino. In dvorana je bila polna. Nabito polna. Kot v starih dobrih časih Kajmaka in marmelade. In igralci so govorili slovensko. In to v čisto pravem slovenskem filmu in ne v kaki blesavo sinhronizirani ameriški risanki. Dober občutek. Tak, da sem bil po dolgem času spet ponosen na naše filme in na dejstvo, da sem Slovenec. Pa četudi je veliko slave odnesla Severina. Gajaševa sanjska ženska, ki mu pričara petelinji zajtrk. In zmenek, o katerem bodo govorile še mnoge generacije.

Ocena: 10/10

7 COMMENTS

filmoljub
04 May 2017
Kje ti vidiš opravičevanje in zadrego ob besedi fuk, sicer ne vem. In navajaš "rekoč" nekaj, kar opaziš samo ti, ampak okej, ni važno, sem že vajen tvojih prividov in prirojene disleksije. Da je bil film hvaljen in uspešen, seveda nikoli nisem dvomil ali zanikal. Prav to je problem: če tole velja za "enega boljših slovenskih filmov", potem je naša novejša kinematografija res v totalnem in globokem kurcu. No, a vidiš, da mi kletvice ne delajo problema.
Iztok faking Gartner
04 May 2017
Da je slovenski film zadnjih 20 let res v totalnem kurcu, je menda jasno. Da so svetle izjeme, pa tudi. In Petelinji zajtrk je ena taka izjema. Če to tebi ni jasno, pač ni, jebat ga. Večini je bilo.
filmoljub
03 May 2017
Jasno, da se strinjam z Žigo G. Ne samo, da nad filmom nisem niti najmanj očaran, že pri prvem ogledu pred devetimi leti se mi ni zdel ama baš nič posebnega. http://filmoljub.blogspot.si/2008/04/film-petelinji-zajtrk.html
Iztok faking Gartner
03 May 2017
Pa simpatičen si, ko ti je nerodno ob besedi fuk :) In se zanjo opravičuješ :) Rekoč, takrat še nisem bil na visokem kulturnem nivoju :)
Iztok faking Gartner
03 May 2017
No, lepo, da vsaj omeniš, da je bil film hvaljen na polno in proglašan za enega najboljših slovenskih, kar pomeni, da sta ti in Žiga, ki meni, da sem samo jaz navdušen, v manjšini :)
Žiga G.
01 May 2017
Zelo zelo pretiravaš. Gre v najboljšem primeru za soliden, da ne rečem povprečen film. Od kje tebi toliko teh infantilnh presežkov, res ne vem. Očitno si videl nekaj drugega in veliko več kot običajni gledalci.
Iztok faking Gartner
02 May 2017
Vsak po svoje, nimaš kaj :) Sem pa prepričan, da je ogromno ljudi istega mnenja kot jaz in da so nad tem filmom naravnost očarani. Zato tudi tak velik uspeh in tolikokratno vrtenje po tvju. Mene je res prevzel do konca in naprej.

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers