GET OUT

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Da je Get Out, ta rasisitična grozljivka, precenjen film, ni treba posebej poudarjati. Da ima nekaj dobrih momentov, spretno režijo, okej igralske kreacije in solidno obračanje zlajnane teme, pa je ravno tako več kot jasno. Pozabite na Meet the Parents, to, kar se zgodi glavnemu junaku Chrisu Washingtonu (Daniel Kaluuya), je šele zajebano spoznavanje staršev (Catherine Keener, Bradley Whitford) svoje najdražje (Allison Williams). To ni spoznavanje, to je after party filma Rosemary's Baby, ali če hočete, žurka z ženskami iz Stepforda. Prav zato je škoda, da film v zadnji tretjini pretirava in se spremeni v kliše B pofla, ki smo ga na podobne načine videli že tisočkrat. To pokvari intrigantno dogajanje pred tem. To sesuje prepričljivo klavstrofobično atmosfero in nekaj svežih idej. Je pa škoda, da konec ni tak, kot si ga je sprva zamislil režiser in scenarist Jordan Peele, sicer komediant, ki je šel tokrat na temno stran in posnel družbeno angažirano grozjivko. Mainstream konec ni napačen, toda originalna ideja bi bolj zabolela in vrhunsko ujela kruto realnost rasizma v Ameriki. Kot pri Romeru, kjer so črnca na koncu počili policaji. 

Ocena: 6/10

7 COMMENTS

Lamar
23 Aug 2017
Itak da nisem opazil vseh detajlov zato pa pravim da sem šel film gledati še 2x :). Ravno zaradi teh detajlov je film poseben. Všeč mi je da je celoten film namenjen rasizmu in da je vse skupaj prikazano na poseben način. Jasno da box office nekaj pomeni predvsem v tem primeru ko gre za R-rated movie. Strinjam se glede tega, da je fora s fotrom in možgani že videna ampak to sploh ni glavni point filma! In to je bistvena razlika! Haha povsem v tvojem slogu kar se tiče zadnje scene :). Meni je bila pa tista scena ko Georgina začne jokati top. Tisti prizor je res odlično odigrala. Pa tale prizor mi je bil tudi odličen. slika: http://shrani.si/f/n/g1/1gmkJyGG/sub-buzz-28427-147577020.png (this shit should've been a deadass giveaway, Even the squarest of brothers know how to give dap). Tako jsem vedel da nekaj ni v redu :)
Iztok Gartner
22 Aug 2017
Ah, daj no, kot da si ti opazil vse te detajle :) Če jih ne bi prebral, ne bi imel pojma, da so notri :) In od kdaj je box office dokaz, da je nek film mojstrovina? Je pa finta, da bolj ko sem o filmu razmišljal, bolj mi je bil fajn, ampak ne morem mu oprostiti tega norega fotra doktorja, ki dela poskuse na možganih na koncu. To je tako brez veze in videno v miljon filmih, da ne morem čez to, žal. Na koncu mi je najbolj dogajal tisti prizor, ko mu bejba reče, da ga ima rada, on pa kima in jo zadavi :)
Lamar
19 Aug 2017
Upam da si prebral zgornja 2 komentarja v angleščini. Se opravičujem ker presledki ne delajo in je vse skupaj v enem odstavku. Peele je mojster in če nisi opazil vseh teh detajlov ti priporočam da si film pogledaš še enkrat (tako kot sem si ga tudi sam). Že tole pove da je film mojstrovina: Box Office: Jordan Peele's 'Get Out' Is The Second-Biggest R-Rated Horror Movie Ever. Box Office: 'Get Out' Is The Top Domestic Hit Ever From A Black Director! Skratka poglej si še enkrat :)
Lamar
19 Aug 2017
10. When Chris rips the stuffing out of the leather chair, he's literally being forced to "pick cotton." 11. The image of Rose eating Froot Loops and milk separately can be seen as a metaphor for never mixing nonwhite and white things. (Also that entire scene where she's shopping around for new victims while Chris is about to undergo his lobotomy could serve as criticism for white women's passive indifference to racism in America.) 12.While Chris is forced to watch the TV, the video keeps repeating "A mind is a terrible thing to waste," which was a slogan for the United Negro College Fund. 13. The knight's helmet we see in the white car has some overlapping language with the "White Knights of the Klu Klux Klan."
Lamar
19 Aug 2017
Recimo nekaj detajlov ki jih sploh nisi opazil in ki pravzaprav povedo za kakšno mojstrovino gre......1. Rose isn't actually sticking up for Chris when she argues with the cop about showing ID. She's avoiding a paper trail.(Had the cop run both their licenses, there would be a record that Chris and Rose were together before his eventual disappearance.). 2. After Rose and Chris hit the deer, Chris goes to see if it's OK. Two things are happening here: 1) It's the first introduction to the hit-and-run theme. 2) Chris shows empathy; Rose does not. (It lets on that Rose might not be as good of heart as we gleaned from the first few scenes). 3. Dean has a lot to say about how little he cares for deer and bucks. "Black buck" was a racist slur in post-Reconstruction America for black men who refused to bow to white authority (And fittingly, he is killed with the symbol of his own racism when Chris impales Dean with the antler of a mounted buck). 4. Georgina spills the iced tea because Missy accidentally clinks a spoon against a glass, sending her into a brief hypnosis. 5. On the tour, Dean remarks, "We hired Georgina and Walter to help care for my parents. When they died, I couldn't bear to let them go." There's a pronoun antecedent slip here, and it's on purpose. He couldn't bear to let "them" — as in his parents, not Georgina and Walter — go. (So — yada yada yada — he gave his parents new life by putting their brains in younger bodies. Totally normal stuff.). 6. Walter, who we know is really Dean's father, is probably running because he never got over his loss to Jesse Owens in the 1936 Berlin Olympics. 7. Georgina was probably fixing her bangs in the reflection of the window so her lobotomy scars wouldn't be visible. It's the same reason we never see Walter without a hat, same with Logan. 8. Chris's cell phone camera gives him his first insight into the mystery of Logan's strange behavior. Cell phone footage has been instrumental in shedding light on police brutality cases in America in recent years. (And during the finale, when Chris sees police lights on the dark road, he immediately puts his hands up, despite being the one in danger). 9.The "bingo game" has some pretty overt shared imagery with slave auctions.
Lamar
19 Aug 2017
Sicer z zamudo ampak Iztok to kar si napisal je en navaden zmazek :D. Imam občutek da sploh nisi dojel filma (pa brez zamere, ker si mi car). Peele je mojster in to je dokazal z zgoraj omenjenim filmom. Očitno nisi bil pozoren na detajle in si vse skupaj popolnoma spregledal. Konec je bil odličen in ne vem o čem ti govoriš kajti ravno tista njegova druga ideja bi bila in je pravi KLIŠE WTF???? Ne mi rečt, da si pričakoval da ga bo njegov prijatelj (Rod) prišel rešiti? Glede nato, da ti je jasno kaj se dogaja v ZDA (govorim o policijskem nasilju nad črnci) sem prepričan da je bila tvoja reakcija taka kot moja... najprej en velik vdih in potem, "pa saj ne moreš verjeti, da ga bodo po vsem tem kar je preživel ustrelili policaji".In potem vidiš da je v bistvu to njegov prijatelj Rod in ti pade kamen od srca in si oddahneš. Ta konec ki ga je izbral Peele je bil pravi in niti slučajno ni bil "kliše".
Rasistična grozljivka
17 Aug 2017
Rasistična grozljivka se vsaj meni ne zdi pravilen naziv. A ne bi bilo bolj prav grozljivka o rasizmu? Rasistična grozljivka namiguje, da je film Get Out rasističen, kar pa ni čisto res, ker bolj deluje proti rasizmu kot ZA

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers