CAPTAIN FANTASTIC, HIDDEN FIGURES, LOVING, MOONLIGHT, ELLE

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

CAPTAIN FANTASTIC

Spregledana mojstrovinica. Unikaten, drugačen in odpičen filmčič, kjer Viggo Mortensen, svetovni prvak trilogije Gospodar prstanov, odigra nepozabno vlogico očeta samohranilca. Provokativen film, pravzaprav. Sporen v očetovi vzgoji, hkrati pa zabaven in poučen. Se pravi tak, da zagrabi gledalca, ki uživa od začetka do konca. Oče svoje otroke namreč vzgaja v bojnem duhu. Sredi gozda, če je treba. Z nožem in lokom, ko zagrabi lakota. Brez skrbi, ne zaradi želje po nasilju, zgolj zato, ker živijo v svojem svetu, v svojem filmu, na način, da se upirajo tradiciji in družbenim normam. Da je pogreb žene in mame čisti kaos, seveda ni treba posebej poudarjati. Da je gledalec ves čas na očetovi strani, pa je ravno tako sestavni del šarma tega celovečerca, ki si več kot nujno zasluži vašo pozornost. Že zato, ker zgleda kot miks filmov Little Miss Sunshine in Into the Wild, kot bi ga režiral Wes Anderson. 

Ocena: 8/10

HIDDEN FIGURES

Super film, ki se je zgodil tudi v resnici, kar je sila fascinantno. Zamolčana zgodba o temnopoltih matematičarkah, ki so pomagale pri ameriškem vesoljskem programu, ko je NASA zagreto tekmovala z Rusijo. Enkraten double bill z mojstrovino The Right Stuff iz začetka osemdesetih. Punce so fajn, zgodba se ves čas spretno sprehaja med dramo in komedijo, kar je presenetljivo učinkovito, Kevin Costner pa izpelje eno svojih najboljših predstav v zadnjih letih. Vredno ogleda. 

Ocena: 7/10

LOVING

Krasen film. Posnet po resničnih dogodkih. Zelo pomemben v teh norih časih. Sicer pa zgodba o ljubezni med belcem in črnko, ki zaradi rasističnega okolja naletita na hude težave in morata zapustiti svoj domači kraj. Prepričljiva režija, odlične igralske kreacije dveh glavnih protagonistov in ljubezenska zgodba, ki bi jo lahko citirali že v osnovni šoli. Emotivno, globoko, brez odvečne patetike, gledljivo in zanimivo. Brez dvoma eden boljših filmov lanskega leta. 

Ocena: 8/10

MOONLIGHT

Evo ga, zdaj že zloglasni Moonlight, sicer oskar za odličnega Mahersalo Alija. In film, s katerim se je Akademija, ki tala oskarje, odkupila za lansko leto. Jp, Moonligh je film, kjer je glavni junak temnopolt. Strup za Oskarje. Do nedelje, ko je padel največji in najbolj veličasten zlati kipec. In pozor, glavni junak je tudi gej. Temnopolt in gej, jebemti. Je lahko še kaj bolj kontroverznega? Velika jajca za Akademijo in za Hollywood, ki je film sploh upal posneti. Ne rečem, da ni dober, zanimiv in da nima nekaj odličnih momentov. Toda celota ne prepriča povsem. Celota je pač tipična zgodba o odraščanju in gejevski ljubezni, kjer je poba pač temnopolt. Škoda. 

Ocena: 6/10

ELLE

Paul Verhoeven je super režiser. Tako doma, kot v Hollywoodu. Zato sem precej razočaran, da je njegov zadnji film, kjer je Huppertova, ki se, pazi to, pri 64-ih še vedno slači brez problema, snela nominacijo za oskarja, precej povprečen, razvlečen in celo dolgočasen. Zgodb o posiljenih ženskah je na tisoče. Zgodb o ženskah, ki potem tuhtajo, kako se bodo maščevale, ravno tako. Zgodbe o tem, da žensko posilstvo v bistvu rajca in si ga potihem želi, pa tudi niso od včeraj. Kliše, če povem na kratko. In glasen ter divji orgazem, ki pride ravno ob vnovičnem srečanju s storilcem. 

Ocena: 5/10

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers