ALL EYEZ ON ME

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

TuPac Shakur je bil za rap to, kar je bil za grunge Kurt Cobain. Ikona, superzvezda, legenda, idol in poet, ki je za sabo potegnil celo generacijo. Rodil se je na cesti, živel je na cesti, umrl je na cesti. Jebeni thug life, nimaš kaj. Rodila ga je črna panterka Afeni Shakur, pravega očeta ni kaj dosti poznal, očim pa je večino življenja preživel v arestu. Ni čudno, da sta bila kriminal in muzika zanj eno in isto. Ni pa ni se mogel otresti tega imidža in ljudi, ki so bili kul le na prvo žogo. Le na prvi kovček z denarjem. Drugače v devetdesetih, ki so založbe očitno vodili pravi gangsterji, niti ni moglo biti. Ko je hotel biti pošten, je bil brez denarja. Ko je drušo prodal hudiču, pa je zaživel tako, kot si je zaslužil. Vse do konca, ko so ga pokosili streli neznanca, kjer je njegova smrt še vedno zavita v nešteto teorij zarot in še več tančič skrivnosti. Film, ki pri kirtikih za razliko od lanskega NWA biosa Straight Outta Compton, ni ujel kaj dosti pohval, je čisto fajn glasbena biografija, ki pokaže vse tisto, kar je treba vedeti o življenju te hip hop legende. Vse od začetkov pri Digital Underground, do epskih duetov z Drejem in Snoopom. Itak, tudi na Biggyja ne pozabi. Te večne enigme in vprašanja, zakaj za vraga sta se sploh skregala in se iz dobrih prijateljev spremenila v najhujša sovražnika. Pa Suge Knight je zraven. Zloglasni Death Row mogotec, ki pa ga film predstavi kot pozitiven lik, če prav pomislim. Če poslušamo tale film, smo prepričani, da Suge ni zagrešil TuPacove smrti. Bil je pač njegov menedžer in možakar, ki ga je potegnil iz dreka in mu zrihtal imperij. Film je zelo gledljiv, zelo živ, zelo živahen in zelo pester. In poln zakon glasbe ter nostalgije, ki je ujela tudi mene, ki sem seveda rasel s TuPacovo musko. Jp, prav njegova kontroverzna Brenda, je bil eden mojih top komadov zgodnje rap vzgoje. Pa filma Juice in Above the Rim, super zadevi in dokaz, da bi letel daleč tudi kot glumac. Zanimivo, da biopic, kot radi rečemo po angleško, pozabi na Poetic Justice, kjer se je TuPac pojubljal z Janet Jackson, nam pa po drugi strani pove zanimivo trivio o filmu Higher Learning, ki ga je Pac zgubil zaradi škandala s tisto bejbo v hotelu. Zelo zanimivi so tudi deli z Jado Pinkett, ki je bila njegova zelo dobra prijatelica in zaupnica, s katero sta v srednji šoli igrala celo Hamleta. No ja, on ga je igral, ona pa je gledala in orgazmirala. Smrt TuPaca Shakurja me je leta 1996 zadela kot strela z jasnega. Imel sem prižgan MTV in nisem mogel verjeti, kaj vidim in berem. Isto kot mnogo let kasneje, ko je odšel Michael Jackson. No, kakorkoli že, All Eyez On Me je super double bil z Straight Outta Compton, ali če hočete, super double bill z Notorius, biosom Biggyja, ki smo ga gledali nekaj let prej. Dovolj prepričljiva in kul biografija, ki bi sicer rabila malce bolj spiljen senarij in bolj izkušenega režiserja, ampak tudi brez tega zvozi od začetka do konca čisto dobro in tako, da bi si jo lahko privoščil še enkrat. 

Ocena: 7/10

2 COMMENTS

Ricardo
10 Jul 2017
meni se je film zdel pravo doživetje. Od muske do igranja. Pa res tisti prizori jebački pa hude bejbe in razvrat. Do hudih akcijskih scen pa če gledaš v kinu se pa sploh slišijo tisti streli.... Meni se pa zdi da je Biggie tekmoval s 2pacom, vsaj tako sem razumel film. Dokler je bil še 2pac v zaporu, je Biggie bil med glavni na rap sceni. Ko je 2pac prišel ven, pa je kraljeval slednji. Meni se pa Suge Knight ni zdel tako nedolžen. Glede na te posamezne prizore iz filma se mi tut on ne zdi tako gladek. Več teorij govori, da je umor on naročil. PA tudi Biggie se je zdel sumljiv. 2pac se mu je maščeval s tem, da je pokavsal njegov, pa potem še tisti komad Hit Em Up napisal.
Iztok Gartner
13 Jul 2017
Super za gledat v kinu, ja. Še posebej, če ti muska dogaja. Biggie je kao razočaran, da ga niso pustili k postelji, samo vseeno je čudno, da je šel izdat tisti komad Who Shot Ya. No, v resnici je bilo malce drugače. Suge ni gladek, ampak vseen je prikazan kot Pacov iskreni frend.

REPLY:

 iztokgartner.si

is mobile friendly
 

2016 © Renovatio  I  member PG group  I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers